Ærø Rom

Kill Devil Rom

Kill Devil er navnet på vor første rom. Navnet stammer fra Caribien, hvor netop dette navn blev anvendt om ny og ikke lagret rom. Vor rom har dog lagret 1 år på et nyere oloroso sherry fad.

Alligevel er det en ganske ung rom, efter vore begreber.

I romflasken findes et stykke Ærø-egetræ. Egetræet stammer fra Nørregade 25, Ærøskøbing. For nogle år siden havde vi en storm, Bodil, som gjorde alvorlig skade på det over 100 år gl. egetræ. Træet som var fredet, fik herefter ophævet fredningen. Nu overgik store dele at træet til vor produktion af Ærøske egetræsfade. Disse anvendes i dag til vor produktion af whisky & rom.

En del af træet havde knaster og et åreforløb, som gjorde det uegnet til fade. Denne rest af egetræ

blev udboret til små egetræspropper, som nu ligger i rom-flasken. Propperne er brændt, som det sig

hører til, i alle vore fade, og herefter lagt i blød i Ærø-Mjød. Honningen til Mjøden stammer fra

Honninghuset, Tværbymark, Ærø.

Vi anbefaler, at rommen henstår på flasken mindst 2 måneder efter tappedato, og i denne periode modnes yderligere, såvel som at den langsomt tiltager lidt sødme fra Træproppen. Skal rommen drikkes nu, anbefaler vi den i en cocktail som Mojito eller Pina Colada.

Vi anbefaler desuden rommen som et tilbud til vore turister, som et minde fra Ærø.

***

Rommen er destilleret & lagret på Ærø.

Vi anvender ikke koldfiltrering, farve eller e-numre.

***

Så vidt vides, den første & eneste rom som er lavet på Ærø.

Rommen er lavet på basis af melasse fra rørsukker.

Vejl.  pris 295 ,- 

 

 ***

I tiden fra 1750 til 1850 var Flensborg Europas Rom-hovedstad. 200 rom-huse forædlede og solgte her sukker og rom fra de dansk-vestindiske øer St. Thomas, St. Croix og St. Jan. I dag er der 3 rom-huse tilbage i Flensborg.

I nabohuset til Den Gamle Købmandsgaard i Ærøskøbing boede en Herr Riise. Sønnen fra huset blev sidenhen apoteker & købmand på St. Thomas, og der grundlagde han en formue på produktion af parfume og ikke mindst Rom.

Westindisk Compagnie, et ganske lille bryggeri & romhus i Flensborg. I sommeren 2016 indgik Ærø whisky et samarbejde med denne virksomhed. Formålet er, at importere sukkerrør-melasse fra

et sporbart areal i Caribien. Herefter, at brygge en urt, og efterfølgende destillere denne i Ærøskøbing. Lagringen sker i helt friske, tidligere Oloroso ( sherry ) -fade, og fade af ærøsk egetræ,  i kælderen af Den gamle købmandsgaard. Rommen tilsættes ikke, karamel, e-numre eller krydderier.

Melassen til rommen hentes i Flensborg. Om muligt, på den 3-mastede skonnert Fylla. Fylla er hjemmehørende i Ærøskøbing. Årligt vil vi i en weekend hente tønder med Melasse i Flensborg.

Stifter & CEO i Ærø Whisky, Michael Nielsen er uddannet skibsfører. Allerede i 1982 besøgte MN

de danskvestindiske øer St. Croix og St. Thomas med skoleskibet Danmark. Et bal i den tidligere guvernørs palæ, og et besøg i sukkerrørsmarkene på St. Croix gjorde et kæmpe indtryk. Der blev ved den lejlighed mulighed for at udforske den berygtede lokale Cruzan-rom. Cruzan-rommen fra St. Croix og A.H. Riise rommen er vort historiske grundlag. Produktions-mæssigt har vi dog med destillering og lagring i Ærøskøbing et lokalt afsæt som ikke i historisk tid har været stærkere. Vi ønsker på den måde, i en nutidig fortolkning, at fortsætte den gamle rom-kultur fra St. Croix og Flensborg.